Румъния: Шенген вече няма да е приоритет, ако пак ни кажат „не"

Румъния: Шенген вече няма да е приоритет, ако пак ни кажат „не"
Ако решението е ново отлагане, влизането в Шенген вече няма да е приоритет в програмата на румънското правителство, обяви премиерът Виктор Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Влизането на Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение няма да е приоритет на правителството, ако страната отново получи отрицателен отговор на предстоящата среща на европейските министри следващата седмица, обяви премиерът на северната ни съседка Виктор Понта.

"Ако решението е ново отлагане, влизането в Шенгенското пространство вече няма да е приоритет в програмата на правителството", посочи Понта, цитиран от Медиафакс и БГНЕС.

„Ние сме готови за влизане в Шенген и в момента, когато бъде взето политическо решение в страната или страните, които смятат, че приемането трябва да бъде отложено, ние ще влезем, но във всички случаи въпросът вече няма да е първа точка в дискусиите между Румъния и европейските партньори", добави Понта.

По думите му румънското правителство е направило всичко, зависещо от него, решението следващата седмица да е положително и той още има надежда, че такова ще бъде взето.

Румънският външен министър Титус Корлатян също заяви в петък вечерта, че Букурещ вече няма да проявява интерес, ако влизането на страната в Шенгенското пространство бъде отново отложено.

„Евентуално ново отлагане няма да е правилно решение", каза Корлатян по румънската телевизия.

„Живяхме без Шенген, ще можем и занапред да живеем без него", добави той.

От своя страна румънският президент десноцентрист Траян Бъсеску, който съжителства в левоцентристко правителство, изтъкна, че последните изявления са лично мнение на министъра.

Румъния и България се надяваха да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение, което сега обхваща 22 от 27-те страни от ЕС, през 2011 г.

Няколко страни, и преди всичко на Холандия, настояха София и Букурещ първо да постигнат по-голям напредък в реформата на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Сериозната политическа криза от лятото на 2012 г. в Румъния, когато Брюксел предупреди правителството на Понта срещу посегателствата върху правовата държава, доведоха до ново отлагане на решението за Шенген през октомври.

#Румъния #Шенген #България #Холандия #Виктор Понта #Титус Корлатян #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници