40 хиляди искат референдум за отзоваване на депутати

40 хиляди искат референдум за отзоваване на депутати
От движение „Модерна България" поясниха, че с цел да се спестят средства идеята е референдумът да се проведе по време на следващите парламентарни избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

40 хиляди подписа са събрани до момента за провеждане на национален референдум за отзоваване на депутати, съобщи на пресконференция Борислав Цеков, един от членовете на непартийното движение „Модерна България", което е инициатор на подписката.

Подписите са събрани в рамките на две седмици, обяви Цеков, цитиран от „Фокус".

Той поясни, че са необходими 500 хиляди подписа, за да се задължи следващият парламент да насрочи такъв референдум.

Той ще има две ясни цели - отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и право на всеки гражданин да подаде жалба до Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

По думите на Цеков още през юни се е родила идеята за въвеждане на граждански листи в изборите, издигани чрез подписка от избиратели.

Според него сегашната система на управление има нужда от промяна и тя може да стане чрез овластяване на гражданите или чрез достигането до пряка демокрация.

На въпрос дали движение „Модерна България" би участвало по такъв начин на избори, Борислав Цеков обясни, че на този етап това не е ясно.

„Ако участваме, ние влизаме с ангажимент, че гражданските кандидати няма да станат част от властта, а ще изпълняват граждански контрол. По-важното в момента за нас е да се даде представителството на исканията на гражданите, да се даде възможност на хората, които имат желания и идеи, те да бъдат чути", допълни още той.

На въпрос кой ще финансира гражданските организации и техните предизборни кампании, Борислав Цеков заяви, че за разлика от партиите, те няма да бъдат финансирани от държавата, а ще се самофинансират.

От движение „Модерна България" поясниха, че с цел да се спестят средства идеята е референдумът да се проведе по време на следващите парламентарни избори.

#референдум #Борислав Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници