Тома Белев: Нужни са промени в Изборния кодекс за участие на гражданите

Тома Белев: Нужни са промени в Изборния кодекс за участие на гражданите
Снимка: e-vestnik.com
A A+ A++ A

Държавният глава може процедурно да задължи Народното събрание да продължи да функционира малко по-дълго, за да се приемат най-важните закони, които са свързани с осигуряване на правото на гражданите да участват в процеса на взимане на решения.

Това заяви Тома Белев, който представляваше Коалиция "За да остане природа в България" по време на днешните консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство предаде БГНЕС.

„Това, което представихме на президента е само по отношение на неговите функции. Нужни са промени в Изборния кодекс, за да се направи реформа, с която гражданите наистина да имат участие в процеса", подчерта той.

„За нас е важно да се приемат промени в Закона за устройство на територията, с които да се върне правото на гражданите да обжалват устройствените планове. Има и промени в Закона за водите, с които се спира изгребването на инертни материали от реките, които минаха на второ четене в комисия и би трябвал да се разгледат и в пленарна зала", каза още Белев.

„Добре е, че ще има Обществен съвет към служебното правителство, но в момента има на 60 други такива обществени съвета и е добре те да проработят т.е това служебно правителство да ги накара да работят, да включват гражданите. Трябва да се предприемат мерки за опазване на вековните гори. По наши данни в момента са останали само 4 %. Последният анализ на Природен парк "Странджа" показва, че от целия природен парк, който включва почти 90 000 хектара гори, само 25 000 са вековни гори и от тях половината са предвидени за сеч, нещо, което смятаме, че не е правилно и предложихме на президента Росен Плевнелиев да наложи мораториум върху ползването на тези държавни гори", добави той.

Тома Белев е споменал пред президента и проблема с решението на експертния съвет към МОСВ, с което се направиха промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и поискал изобщо спиране на застрояване в националните паркове на страната.

#Тома Белев #обществен съвет #Изборен кодекс #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници