Протестиращи: Ще се борим докрай!

A A+ A++ A

Представителите на протестиращите напуснаха заседанието при президента, на което се водят консултации за Обществен съвет.

Протестиращите припомниха част от исканията си пред президента Плевнелиев и както бяха обещали, станаха и напуснаха съвета, предаде БГНЕС.

„Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим докрай“, заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев.

След излизането им той изчете цялата декларация с исканията на протестиращите. Сред тях е да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство. Той повтори на няколко пъти, че няма да предадат народа и призова за участие в националния протест в неделя. Кое от нашите искания досега е изпълнено, попитаха протестиращите.

Пред сградата на „Дондуков“ 2 медийният интерес е огромен. Около час преди началото на консултациите няколко десетки граждани се събраха, за да се оплачат от това, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие в съвета. Част от поканените за участие в срещата при президента разговаряха с останалите граждани, събрали се пред президентството, и поискаха от хората да не се поддават на провокации. Иван Петров от Варна, който беше нападнат с нож по време на протестите в морската ни столица, подчерта, че няма разделение между протестиращите и гражданите са единни в своите искания. Гражданското общество за първи път се обединява и този път няма да позволим да ни яхне нито една партия, подчерта Петров.

Част от недоволството е насочено не толкова към участието на определени лица от гражданския и неправителствения сектор, а към участието на лица като Огнян Донев и Антоний Гълъбов. „В обществения съвет са включени хора, които не представляват интересите на протестиращите и на хората, които са на улицата. Такива хора като Огнян Донев и като Антоний Гълъбов“, коментира един от протестиращите на Орлов мост.

Някои от гражданите призоваха президента отново да прочете Конституцията, тъй като според тях има членове от основния закон, които не се спазват от властимащите. Тези хора са убедени, че Конституцията е добра и не бива да бъде променяна, а просто не бива да бъде нарушавана.

Пред сградата се събраха и представители на работещи в земеделието, които се оплакаха от политиката на министър Мирослав Найденов спрямо малките и средните производители в страната. Те недоволстват от ограниченията, поставени пред тях при кандидатстването по някои от най-важните мерки от ПРСР, както и от ниските изкупни цени на млякото. Според някои животновъди десетки хиляди ферми в края на годината ще трябва да затворят врати, тъй като няма да успеят да изпълнят европейските изисквания.

Национална пациентска организация Конфедерация „Защита на здравето“ също излезе от президентството, тъй като нейни представители не са били допуснати до консултациите. Оттам имат искания в краткосрочен и дългосрочен план. Сред тези в краткосрочен са Обществен съвет към президента, който да има консултативни функции по въпросите, засягащи пряко здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани, като след сформиране на правителство Общественият съвет да премине към МЗ. Друго искане в краткосрочен план е връщане на методиката за разпределението на средствата в болниците от 2012 г.

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ също излязоха пред президентството. Те поискаха да внесат 14-те си искания – сред тях настояване да бъде приет ЗУЧК така, както е приет и предложен от комисията към НС. Искат и всички НПО да имат не повече от съвещателен глас, равнопоставен на гласа на местните граждани при обсъждане на теми по НАТУРА 2000 в МОСВ. Да влезе в президентството поиска и Николай Колев – Босия, който също не знаеше дали е част от съвета.

#протестиращи #Ангел Славчев #Иван Петров #Огнян Донев #Антоний Гълъбов #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"