Похапвайте говеждо за нисък холестерол
Говеждото месо може да бъде също толкова полезно, колкото бялото месо или рибата, показва изследване на шведски учени.
От години любителите на месо бяха съветвани да намалят бургерите и пържолите за сметка на „по-здравословните“ пилешко месо и риба. Ново изследване обаче установи, че крехкото говеждо месо има същите положителни свойства като останалите богати на протеини храни, включително и способността да намалява холестерола.
За целите на експеримента учените наблюдавали теглото и нивата на холестерола на участниците, докато се подлагали на четири различни диети с продължителност от пет седмици. Диетите с повече крехко говеждо месо били точно толкова полезни, колкото тези с пилешко месо и риба, допълват от БГНЕС.
Изследването опровергава възприетото мнение, че червеното месо е по-нездравословно. „Крехкото месо може да допринесе в диета за здраво сърце по същия начин, както бялото месо“, твърдят учените. Друго изследване установи, че средиземноморската диета, богата на зеленчуци и риба и с по-малко месо и мляко, удължава живота с три години.