Дянков: Вдигаме пенсиите от 1 април

Дянков: Вдигаме пенсиите от 1 април
Завършихме 2012 година с дефицит от 0.5% от БВП на касова основа, това ни нарежда на трето място в Европа след Швеция и Германия по най-ниски дефицити, обяви Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, обяви министърът на финансите в оставка Симеон Дянков от парламентарната трибуна.

„Парите за плащане на увеличението на пенсиите от 1 април са налични и пенсиите ще се увеличат от 1 април. Финансовото здраве на България е по-добро отколкото онова, което когато дойдохме на власт“, обяви Дянков, цитиран от "Фокус".

„Колко е фискалният резерв, колко е дългът на България, колко задължения има към общини, болници, бизнес и за възстановяване на ДДС?“, попита Нинова.

На въпрос на депутата от "Коалиция за България" Дянков посочи, че към 28 февруари дължимото, но неразплатено ДДС е в размер на 208 млн. лв.

„Това е исторически най-ниското му ниво. Традиционно то е около 400 млн. лв.“, обясни Дянков.

„Всички фалити на България в модерната история са дошли по време на управление на социалисти“, обяви финансовият министър в оставка Симеон Дянков.

„Вие, социалистите, спестявате една истина, че ни бяхте оставили над 4 млрд. лв. дългове. Ние намалихме тези дългове на 92 млн. лв. Всяка друга политика в тази тежка икономическа обстановка в Европа щеше да доведе до фалит“, каза още Дянков в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски относно политиката на правителството за гарантиране на стабилни фискални показатели.

„Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС“, подчерта Дянков.

Михалевски от своя страна заяви, че нито един от бюджетите не е изпълнен нито в приходната, нито в разходната си част.

„За тези четири години натрупахме над 5 млрд. лв. дефицит. Как отговорихме на кризата, с каква политика?“, попита депутатът.

„Завършихме 2012 година с дефицит от 0.5% от БВП на касова основа, това ни нарежда на трето място в Европа след Швеция и Германия по най-ниски дефицити. Има ниска данъчна тежест. Системата на преките данъци в страната се запази и в момента е най-благоприятната в ЕС. Приехме ясни фискални правила“, отговори Дянков.

#Симеон Дянков #Димчо Михалевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници