Вежди Рашидов: Аз съм бохем, няма да ме видят като бръснар на министерството

Вежди Рашидов: Аз съм бохем, няма да ме видят като бръснар на министерството
Вежди Рашидов инспектира строителните работи по изграждането на Национален музеен комплекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не съм стерилен човек, а бохем, художник. „Би било необичайно да ме видят като бръснар на Министерството на културата“, обяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

„Нито ще бъда, нито съм бил, аз съм човек, който обичам живота такъв, какъвто е“, посочи Рашидов, цитиран от БГНЕС.

„Днес ставаме свидетели на обществени съвети към министерствата – доста голяма смехория. Ами аз от първия ден работя с обществени съвети и в момента изготвям най-важния документ - стратегията на Министерството на културата, с над 150 представители на обществени структури“, подчерта министърът в оставка.

Той припомни, че от 1990 г. творческите структури не са държавни институции, а частни обществени сдружения по интереси.

„Във всички експертни комисии до купуването на картини в музеите от началото присъстват тези хора в съвети – и театралите, и художниците. Така че се чудя какво ще прави общественият съвет на президента - ще казват как да играем ли, ще казват как да снимаме филми ли, как да рисуваме. Напротив през цялата година сме работили с обществените организации, и то много добре, и с профсъюзите“, заяви Рашидов.

„Така че в културата нека да не правим миш–маш, нещата вървят много добре, нещата вървят прекрасно напред, и нека, който дойде след мен, да го продължи“, посочи министърът в оставка и заяви, че българските творци са много талантливи и това е много важно за тях.

Министърът инспектира строителните работи по изграждането на Национален музеен комплекс.

„Няма нещо, което да съм обещал и да не се е случило, тъй че да не си прави никой илюзията, виждам, че продължават още хора, които и едно дърво не са посадили... нали ние сме народ на гъбаркането, а не на правенето, но няма лошо, и гъбари е необходимо да има, иначе няма с какво да си направим супата“, заяви културният ни министър.

Той изтъкна, че по-важното е, че в България няма музеи и че това не е място, където само се пазят картини.

„Във всеки музей по света се запазва паметта на една нация, духовното развитие на една нация. Ако ние днес не изровим в Египет камъните, които лежат още под земята, няма по какво да съдим нито за икономическия растеж, нито за политиката, която са имали, нито за развитието на медицината, нито за инженерното мислене, нито за архитектурата“, посочи Рашидов.

„Така че изкуството и духовността са документ на времето, дайте да не го гледаме като нещо, което е много симпатично на хората“, подчерта Вежди Рашидов и каза, че първото нещо, за което е мечтаел, е България да има свой музей.

„Музеят става и ще стане“, обеща министърът.

Той посочи, че са се появили неподозирани неща, защото „сградата е строена по времето на социализма, малко по бригадирски“.

„Когато малко поразкъртихме, видяхме, че е бързо строителство, неукрепени, без земетръсни шайби – това, което не можем да допуснем, и в момента се леят нови шайби, нови бетонни стени“, каза Рашидов.

Той се надява отговорни хора да го довършат и следващият министър ще го направи. Вежди Рашидов съжалява, че не му е стигнало времето и много искал целия музей да го открие, защото „това, както и да го говорим, е една моя рожба, с много желание и обич съм тръгнал към това нещо“.

За името на музея той каза, че ще бъде това, което българският народ желае да изговаря.

#Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници