Страхът от бедни български и румънски имигранти заля и Германия

Страхът от бедни български и румънски имигранти заля и Германия
В Дуисбург е сформирана гражданска инициатива „Не на циганите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Мизерия там – страх тук. Сега бедните ще дойдат ли при нас?“ - този въпрос си задават много германци, обезпокоени от публикациите за бедните източноевропейски имигранти, които предстои да нападнат Западна Европа в търсене на по-добър живот.

Жители на Дуисбург споделят, че се чувстват оставени сами с мизерията и престъпността в кварталите, където живеят в съседство с имигрантите, пише германският вестник „Вестдойче алгемайне цайтунг“, цитиран от „Фокус“.

От 2007 г. броят на имигрантите от България и Румъния е нараснал от 64 000 до 182 000 души. Много от пришълците са изключително бедни – повечето са роми, които са преследвани и изолирани в родните си държави. Но дори и в Германия те живеят в несигурни условия без никакъв шанс да се интегрират в обществото, коментира изданието.

В града е сформирана гражданска инициатива „Не на циганите“, като нейните поддръжници не се определят като ксенофоби: „Ние живеем мирно с много чуждестранни съседи, но тук става въпрос за изцяло различно измерение“.

Председателят на Социалдемократическата партия Андреас Шнайдер очаква в германския град Офенбах да дойдат повече имигранти от България и Румъния.

„Очаквам ръст в имиграцията със свалянето на забраните от началото на 2014 г.“, коментира Шнайдер, цитиран от „Франкфуртер рундшау“.

Същевременно поисканата от министъра на вътрешните работи на страната Ханс-Петер Фридрих бърза обработка на молбите за убежище ще доведе до увеличен брой откази, посочва изданието.

В момента в Офенбах живеят 4700 румънци и българи, като през 2007 г. те са били 1100.

Германия и ЕС трябва да отпуснат на общини като Офенбах пари за интеграция, категоричен е Шнайдер.

„Градът не може сам да заплаща всичко. Нарастващи разходи ще възникнат за основни здравни грижи, подготвителни класове, както и социални работници и психолози в училищата“, смята социалдемократът.

Мащабът на имиграцията на бедните от България и Румъния към Германия е по-малък, отколкото представят различни медии, смятат изследователи, цитирани от германското издание „Берлинер умшау“.

От Института за икономически изследвания в Северен Рейн-Вестфалия посочват, че 80% от хората, които са имигрирали от началото на членството на тези две страни в ЕС през 2007 г., са били работещи и са търсели по-доходоносна работа.

От тях 22% са висококвалифицирани, а 46% - квалифицирани.

При тези имигранти често става въпрос за хора с професии, от които Германия изпитва силна нужда, пише изданието.

#Германия #България #Румъния #роми #имигранти #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници