Брадли Манинг не се признава за виновен заради „Уикилийкс"

Брадли Манинг не се признава за виновен заради „Уикилийкс"
Брадли Манинг. Снимка: "Гардиън"
A A+ A++ A

Американският войник Брадли Манинг, който повече от 1000 дни е затворен покрай разследване за изтичане на поверителна и секретна информация във „Уикилийкс, заяви пред военния съдия във Форт Мийд, че не се смята за виновен в подпомагане на врага.

Трибуналът срещу него трябва да започне на 3 юни, а в четвъртък имаше предварително изслушване, на което той трябваше да се яви като свидетел по най-голямото изтичане на правителствени тайни в американската история, предаде „Ройтерс"

Чрез адвоката си Манинг отхвърли вината си по най-тежкото от общо 22 обвинения, по което го заплашва доживотна присъда.

Той е обвинен в прехвърлянето на класифицирани материали към интернет сайта WikiLeaks.

Досега Манинг е предлагал да се признае за виновен по-малките обвинения като нарушаване на Устава за военна служба, включително непозволено притежаване и съзнателно разпространяване на информация, достъпна чрез военната Мрежа за комбинирани данни, за Ирак и Афганистан.

25-годишният Манинг се подготвяше да прочете част от свое изявление, заемащо 35 страници, но само съдията ще определи колко от тях ще има право да прочете обвиняемият.

Военният съдия полк. Денис Линд постанови миналия месец, че заради много строгия режим, при който е държан Манинг в базата Куонтико, от евентуалната му присъда ще бъдат приспаднати 122 дни. В базата на морската пехота той бе държан сам в килия, а охраната го проверяваше през няколко минути.

#Брадли Манинг #Уикилийкс #САЩ #шпиониране #изтичане на информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници