Трибуналът в Хага оправда Момчило Перишич

Трибуналът в Хага оправда Момчило Перишич
Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Трибуналът за военни престъпления в бивша Югославия оправда бившия началник на Генералния щаб на югославската армия Момчило Перишич.

През 2011 година в Хага Перишич беше осъден на 27 години затвор за престъпления срещу мюсюлманското население в Босна и Херцеговина, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Съдът на ООН за военни престъпления в бивша Югославия реши в четвъртък, че бившият командващ армията на Югославия не е виновен в подпомагане и подстрекаване на жестокостите, извършени в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на войната от 90-те години. След обявяването му за невинен, съдът нареди Момчило Перишич незабавно да бъде освободен.

В решението се посочва, че началникът на Генщаба на югославската армия е предоставил военна помощ на въоръжените части на етническите сърби от Република Сръбска в Босна, но не е издавал заповеди да вършат военни престъпления.

"Армията на Република Сръбска е водела по принцип бойни действия в рамките на закона и не е била чисто криминална организация. Макар Перишич да е знаел за зверства на тази армия, помощта, която югоармията е оказвала, е била насочена към военните действия, а не към военните престъпления", каза Теодор Мерон, президент на апелативната камара на трибунала в Хага.

Разбунтувалите си при разпадането на бивша Югославия сърби се сражаваха за преначертаване на границите, така че да си извоюват етнически чиста република в Босна. След като мюсюлмани и хървати в Босна гласуваха за независимост, избухна гражданска война, продължила между 1992г. и 1995г.

Сръбските части извършиха някои от най-големите жестокости в Европа от края на Втората световна война насам. Сред тях са клането на около 8000 мъже и момчета в района на Сребреница и смъртта на над 10 000 души при обсадата на столицата Сараево.

#Босна и Херцеговина #Хага #Трибунал #бивша Югославия #босненски сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници