Колко сън ни е нужен, за да сме здрави?

Колко сън ни е нужен, за да сме здрави?
A A+ A++ A

Хората, които спят повече или по-малко от 7 часа, са изложени на по-висок риск от редица заболявания, сочи американско проучване. Тези седем часа включват и следобедните дремки.

Спането над 7 часа на денонощие удвоява риска от инфаркт, ангина пекторис, коронарна болест на сърцето и редица други сърдечносъдови заболявания, твърдят експертите от Западна Вирджиния.

Участниците, които споделили, че спят 9 и повече часа на денонощие, са по-често в по-лошо здраве, сравнено с бодърстващите им връстници.

Спящите едва по 4–5 часа на нощ също попадат в много рискова група. Те са изложени на най-висок риск от инфаркт спрямо всички други изследвани групи. За по-голяма достоверност на данните участниците са на възраст под 60 години, за да се изключи поне частично факторът възраст.

Особено негативно се отразява малкото сън на дамите. Тези от тях, които спят едва 5 часа нощем, са смятани за най-рисковата група от сърдечносъдови заболявания. Обикновено тези състояния се асоциират или с много високи нива на стрес в дома или работата, или с други проблеми.

Оказва се, че поговорката „Сънят е здравe“ става съмнителна в наши дни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници