Революционният смартфон на Yota

Революционният смартфон на Yota
A A+ A++ A

Ако всичко върви по план през втората половина на годината, най-вероятно през последното тримесечие на пазара ще се появи смартфон, който без преувеличение може да бъде определен като революционен. Става дума за YotaPhone на руския мобилен оператор Yota, който беше анонсиран в края на миналата година. Това, което го прави изключително интересен, е неговият втори дисплей, разположен върху задната страна на корпуса. За разлика от предния, който е цветен, вторият е изработен по технологията за "електронна хартия", която се използва и в устройствата за четене на електронни книги.

Това носи със себе си редица плюсове - прави възможно осигуряването на много по-комфортно преживяване при четене, тъй като екранът се доближава до качествата на печатния текст с висок контраст и големи ъгли на видимост. Освен това показването на изображение не използва енергия и на практика екранът има много малко отражение върху времето за автономна работа на устройството. Разбира се, той не се влияе от директната светлина и осигурява отлична четимост.

По време на Мобилния конгрес успяхме да си осигурим кратка демонстрация на смартфона и това, което видяхме, ни хареса. По отношение на дизайна не се очакват промени до пазарната премиера, но не е изключено хардуерните възможности да бъдат обновени. Например след анонса на партньорството между Yota и Qualcomm процесорът може да бъде променен от двуядрен на четириядрен. Планират се още 12МР основна камера, батерия с капацитет 2100 mAh и магнитен порт за зареждане и синхронизиране на данни. Предният дисплей е с диагонал 4,3"и резолюция 1280 х 720 пиксела, задният е със същия размер. Под двата са разположени сензорни ленти за управление, с които ще може да се превърта съдържанието върху екрана.

Това е полезно, тъй като по този начин задният екран може да се ползва за четене на електронни книги. Компанията още събира отзиви какви функции да добави към него, но в момента е възможно показването на информация от различни приложения. Например възможно е изпращането на карта от Google Maps, като това става с дръпването с два пръста върху горната част на екрана. Има опция за промяна на изображението върху фоновия режим, а освен това телефонът изобразява информация за предстоящи срещи в календара, входящи съобщения и обаждания и др. В интерес на истината прототипът, който изпробвахме, работеше много добре, но все пак предстоят още промени в хардуерно и софтуерно отношение. Въпреки това концепцията е изключително интересна и ако се окаже успешна, се надяваме да стимулира подобни иновации и от други производители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници