Смартфон за възрастни от Fujitsu

Смартфон за възрастни от Fujitsu
A A+ A++ A

През юни във Франция в мрежата на Orange ще започнат продажбите на смартфона Fujitsu STYLISTIC S01, който е интересен в няколко отношения. За начало това е първият умен телефон на компанията, който ще се предлага извън Япония, а освен това устройството е предназначено за специфична група потребители, чиято численост в Европа нараства непрекъснато. Става дума за по-възрастните потребители, които нямат опит със смартфони. На пръв поглед устройството прилича на обикновен телефон, но всъщност използва Android 4.0, който е скрит от интерфейса на компанията. Той е специално проектиран за улеснена употреба от хора, които са свикнали да работят с телефони с хардуерни бутони и разполага с интересна технология, която емулира натискането им.

Тя е реализирана чрез разработен от Fujitsu сензорен панел, който успешно репликира поведението на хардуерните клавиши. Смартфонът първо осигурява визуално потвърждение за натиснатите бутони, а функцията им се активира чрез продължително натискане и прилагане на сила, каквато обикновено е нужна за натискане на хардуерни бутони. По този начин се избягва случайното включване, което често се случва с капацитивните екрани. Това поведение е малко странно на пръв поглед, но на практика не е нужно много за привикване. При превъртане менюто се държи по познат начин, а процесорът Qualcomm MSM8255 с честота 1.4GHz осигурява бърза и отзивчива работа.

Както може да видите във видеото, менюто е максимално опростено, а иконите в него са големи и лесни за натискане. Превъртането е само във вертикална посока, което според компанията е умишлено, тъй като този начин е по-удобен за възрастните потребители. Устройството предлага и силен звуков сигнал, който може да се активира в случаи на спешност. В допълнение и честотната характеристика на говорителя е оптимизирана така, че да е подходяща за по-слабия слух на по-възрастните. Друга функция пък забавя гласа на обаждащите се ако те говорят по-бързо, но без да променя височината на тона или пък продължителността на разговора. Това са все екстри, които компанията отдавна предлага в японските си телефони за възрастни.

Сред характеристиките на устройството са 4" дисплей с WVGA резолюция, две камери с резолюция 8.1МР и 0.3МР, 4GB вградена памет, 1GB RAM, слот за microSD карта, Bluetooth 4.0, Wi-Fi и 3G възможности, батерия с капацитет 1800 mAh и водо- и прахоустойчив корпус (IPX5/8, IP5X).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници