Делян Добрев: Парламентът трябва да довърши промените в Закона за енергетиката

Делян Добрев: Парламентът трябва да довърши промените в Закона за енергетиката
Ако чакаме нов парламент, ще изгубим поне шест месеца, смята Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Настоявам Народното събрание в оставащите му седмици да довърши своята работа по останалите промени в Закона за енергетиката“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

„Подкрепяме предложените текстове за промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР. Те са подкрепени и от ДКЕВР със становище, което са изпратили до министерството“, каза Добрев на заседание на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, цитиран от „Фокус“.

По думите му обаче само тези текстове не са достатъчни, за да се решат промените.

„Трябва да приемем и допълнителни промени, една от най-важните от които е разделянето на НЕК от ЕСО. Ако чакаме нов парламент, ще изгубим поне шест месеца“, заяви Добрев.

„Трябва да помислим и регламентираме плащанията по зелената добавка. Трябва средствата от зелената добавка да влязат в специален фонд. Това ще реши проблеми на НЕК, който плаща на производители на зелена енергия, без да има реални приходи от тази енергия“, категоричен е министърът.

„Имаме получени предложения от ДКЕВР за законодателни промени, свързани със заводските централи. Предложението е те да бъдат изключени от микса. Заводските централи са отделени в отделни дружества. Друго предложение на ДКЕВР е в срок от една година да се спрат всички плащания към производителите на зелена енергия“, обясни Делян Добрев.

#Делян Добрев #ДКЕВР #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници