КНСБ: Kризата на доверие между граждани и политици налага промени в Конституцията

КНСБ: Kризата на доверие между граждани и политици налага промени в Конституцията
От КНСБ предлагат президентът да има право на законодателна инициатива, а гражданите да могат да подават индивидуални и колективни жалби до Конституционния съд. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Задълбочаващата се криза на доверие между гражданите, политиците и институциите налага промени в Конституцията, обявиха от КНСБ.

Сред промените, които конфедерацията предлага, са президентът да има право на законодателна инициатива, а гражданите да могат да подават индивидуални и колективни жалби до Конституционния съд, съобщи Дарик.

Предложенията бяха представени на среща с протестиращи граждани.

КНСБ предлага промени в конституционния модел на съдебната власт, сред които правото на всеки гражданин да сезира Конституционния съд, като това право се даде също на бизнеса и синдикатите като защита при законови противоречия.

Друга идея е въвеждане на възможността на граждани да отзовават министри, включително по искане на една десета от избирателите.

От конфедерацията предлагат също да се увеличи тежестта на отлагателното вето на президента с въвеждане на квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

В проекта за нова конституция е заложено още въвеждане на конституционна гаранция за защита на работника срещу неоснователно уволнение и гаранция за защита на вземанията на работниците при фалит на предприятието.

По време на срещата с протестиращите бяха представени различни предложения за промени във функциониране на институциите. Едно от тях предвижда засилване на подкрепата за малкия бизнес чрез строг контрол и финансово подпомагане при необходимост.

#КНСБ #Конституционния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино