Еколози се събират в защита на Национален парк „Пирин“

Еколози се събират в защита на Национален парк „Пирин“
Природозащитниците ще се съберат на 26 февруари в 18:30 часа пред бившата аптека в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ ще проведе шествие в защита на Национален парк „Пирин“ на 26 февруари с начален час 18,30 ч., съобщиха природозащитниците.

Шествието ще тръгне в 19 ч. от сборен пункт - бившата аптека в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша“, съобщи БГНЕС.

Шествието ще завърши пред Министерския съвет.

Съществува реална опасност екоминистърът в оставка Нона Караджова да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет от 19 февруари 2013 г., което узаконява заграбените територии от Национален парк „Пирин“ в ски зона Банско и позволява ново строителство сред вековните гори на планината, алармират природозащитниците.

Правителството в оставка може още на заседанието си в сряда, 27 февруари 2013 г., да одобри решението на Нона Караджова за промени в плана на управление на Национален парк „Пирин“, предупреждават те.

„Случаят „Пирин“ е симптом на проблемите, срещу които вече две седмици протестират хора в различни градове на страната. Става дума за концесионера „Юлен“ АД - частен офшорен ски монопол в българска планина, който е подкрепян от държавата“, посочват природозащитниците.

„Фактът, че Община Банско на два пъти през тази седмица докара с автобуси хора, за да протестират едновременно ЗА застрояването на Пирин и в подкрепа на правителството, показва, че натискът е достигнал крайната си точка“, категорични са те.

„Нека всички, които са против олигархията и монополите, да се присъединят към шествието на 26 февруари“, призовават от коалицията „За да остане природа в България“.

„Протестите против унищожаването на природата и протестите против монополите и за повече гражданско участие в държавното управление са една и съща битка“, подчертават природозащитниците.

#природозащитници #"За да остане природа в България" #Национален парк Пирин #Нона Караджова #Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници