Българин грабна „Оскар“!

Българин грабна „Оскар“!
Художникът Любомир Христов е част от екипа, работил по филма „Животът на Пи“. Снимка: „Стандарт нюз“
A A+ A++ A

Българин взе „Оскар“. Художникът Любомир Христов е част от екипа, работил по филма „Животът на Пи“, който получи награди за най-добра операторска работа и визуални ефекти, съобщи „Стандарт нюз“.

Христов има огромна заслуга  за ефектите в наградения филм.

„Животът на Пи“ е по едноименния бестселър на Ян Мартел. Разказва за фантастичното пътешествие на младия Писин (Пи), който след корабокрушение в продължение на 227 дни се носи сред Тихия океан на малка лодка в компанията на тигъра Ричард Паркър.

Близо 1 млрд. зрители са гледали 85-ата церемония по раздаването на „Оскарите“ в Лос Анджелис. „Арго“ на Бен Афлек бе определен за най-добър филм. Статуетката за главна мъжка роля отиде при Дениъл Дей Люис за ролята му в историческата драма на Спилбърг „Линкълн“. Кристоф Уолц пък бе отличен за поддържащата си роля в „Джанго без окови“.

Германският „Любов“ на Михаел Ханеке грабна наградата за чуждестранен филм. „Оскар“ за звуков монтаж беше присъден на два филма - „Враг номер едно“ и на „Скайфол“. Адел беше наградена за песен към „Скайфол“.

Студиото „Пиксар“ отнасе статуетката за анимация за проекта си „Храбро сърце“. Най-добър късометражен анимационен стана „Хартиеният човек“.

С „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена 30-годишната Ан Хатауей за ролята на Фантин в мюзикъла „Клетниците“. Проектът събра и статуетките за звук и грим.

„Анна Каренина“ пък беше отличена за дизайн за костюми. Историческата драма „Линкълн“ взе наградата за сценография.

#"Оскар" #Любомир Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници