„Хизбула“ плащала по 50 000 долара на атентаторите от Бургас

„Хизбула“ плащала по 50 000 долара на атентаторите от Бургас
Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Ливанската радикална групировка „Хизбула“ плащала по 50 000 долара на терористите, отговорни за атентата в Бургас, и ги учила как да взривяват С4 в планина в Ливан, съобщава в. „24 часа“.

Микробус с плътно спуснати пердета се движи из ливанската столица Бейрут. Неправещото впечатление старо возило спира на 10 различни места из града и навсякъде се повтаря една и съща сцена.

Мъж със сериозно, каменно изражение слиза от рейса, казва едно и също въпросително изречение на различни младежи, всички изглеждащи на външен вид от арабски произход. Те също отговарят с три напълно еднакви думи, след което се качват в автобуса, без да се оглеждат, за да не правят впечатление и да не изглеждат съмнителни.

Странната група от млади мъже, които не се познават помежду си, се насочва към планинска местност в Ливан, където ще започнат да се обучават.

Никой не знае истинското име на другия, всички се обръщат един към друг с псевдоними. Те не знаят къде отиват, защото пердетата на рейса никога не се вдигат. На младите мъже предстои да се научат да стрелят с почти всички видове автоматично, късо и дълго оръжие, да използват експлозиви, да се дегизират и да предават информация кодирано.

Така е започнала военната подготовка на тримата терористи, които убиха петима израелски туристи и един българин на летището край Бургас, смятат разследващите и експерти от наши и чужди специални служби. Така се подготвят всички активни членове на военното крило на „Хизбула“, разказали и действащи оперативни изпълнители на организацията, сред които е и арестуваният за подготовка на атентат в Кипър през 2012 г. Хосам Талеб Якуб, научи „24 часа“.

Как са се подготвяли атентаторите от Бургас е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г. В атентата загинаха един българин и шестима израелци.

„За да бъде някой наречен активен член на „Хизбула“, трябва да са задължително изпълнени две условия - да получава задачи и нареждания от прекия си ръководител и да получава заплащане от ливанската организация“, твърди в показанията си 24-годишният Якуб, както и негови „колеги“, арестувани за подготовка на атентати на различни места по света.

Ливанецът с шведски паспорт Хосам Якуб признал при разпитите в Кипър, че всеки месец „Хизбула“ му е заплащала по 600 долара, организацията е давала пари и за всичките му задгранични пътувания и мисии, на които го е изпращала.

До момента българските и международните спецслужби са установили, че от военното крило на „Хизбула“ са превели 50 хил. долара по сметка на ливанеца с австралийски паспорт, който е засечен да подготвя атентат в България под фалшивото име Браян Дженсън, разкриха запознати с международното разследване.

Парите са изпращани в продължение на няколко години в неголеми суми, за да не правят впечатление на банковите сружители, които да ги докладват като съмнителни. Смята се, че част от тези пари са били заплатата за ливанеца с австралийски паспорт, а друга част от сумите е била превеждана за пътувания и подготовка на оперативните задачи, които ще изпълнява.

Вторият съучастник на бургаския атентатор, който има канадско гражданство, а у нас е ползвал фалшивото име Ралф Уилям Рико, също е получавал парични преводи за над 20 хил. долара, но сумата им още не е категорично потвърдена. Смята се, че до момента не са открити всички банкови сметки, по които канадецът е получавал финанси от Ливан.
Международни експерти смятат, че след като са вербувани в Ливан, докато са следвали инженерни науки, двамата избягали от България терористи са били откарани на военно обучение, вероятно в последните месеци на 2010 или началото на 2011 г. С тях е бил и самовзривилият се атентатор в Сарафово с фалшива самоличност на Жак Филип Мартен, за когото се смята, че е далечен роднина на терориста с канадски паспорт.

Всеки от тримата мъже тренира в суровите полеви условия на планинската част на Ливан как да стреля с автомат „Калашников“, пистолети „Браунинг“ и „Глок“.
Арестувани агенти разказват при разпитите, че в тези тренировъчни бази са били научени да използват противотанкови гранатомети и руска военна картечна установка - ПКС. Бъдещите оперативни членове на „Хизбула“ тренирали и с американските автомати М-16. „Обучението ми включваше боравене с АК-47, ПКС, РПГ-7 и М-16. Запознаваха ни с начина на употреба на експлозиви С4“, признава и ливанецът с шведски паспорт Хосам Якуб, арестуван в Кипър дни преди атентата в Срафово. Смята се, че той е обучаван по едно и също време с терористите, подготвили атаката в Бургас. Той разкрива пред разследващите власти в Кипър, че обучението му е продължило много месеци в период от 3 години с прекъсвания между 2009 и 2011 г. Вероятно при някои от посещенията му в различни тренировъчни лагери той се подготвял и с терористите, които взривиха бомба на летището в Сарафово.

Щом веднъж са обучени физически, членовете на „Хизбула“ се подготвят и за другите оперативно необходими похвати, разказват експертите.
Учат ги как да кодират данните, които си записват, как да се дегизират и да не предизвикват впечатление, особено на летища, гари и други места, където полицията и службите са най-бдителни.

За да бъде избран някой младеж от „Хизбула“ за член на военното крило и да извършва оперативни мисии зад граница, почти задължително е той да е от ливански произход, но да е израснал и да е прекарал поне няколко години в чужбина.

#"Хизбула" #Ливан #България #Канада #терорист #атентатор #Бургас #Сарафово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници