Българите в чужбина не дължат здравни вноски

Българите в чужбина не дължат здравни вноски
A A+ A++ A

Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.

Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г., съобщават от НАП.

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната.

С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 година.

За да стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

От НАП поясняват, че промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г., но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012.

Подробни указания и изискваните документи ще бъдат публикувани в сайта на НАП в близките дни.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg

#НАП #здравни вноски #българи #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"