Томислав Дончев: България може да се справи и без нови заеми

Томислав Дончев: България може да се справи и без нови заеми
Най-важно е България да е готова с договор за партньорство с Европейската комисия преди края на годината, смята Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да се справи и без генерирането на нови заеми, заяви министърът по управлението на еврофондовете в оставка Томислав Дончев.

Той посочи неотложното, което трябва да се свърши.

„България трябва да е разработила, да е готова с договор за партньорство с Европейската комисия преди края на тази година, което означава да се свърши много техническа, експертна работа", обяви министърът пред БНР.

„Още май месец, поне такива бяха плановете, един предварителен вариант на договора трябва да бъде готов и одобрен от МС", посочи Дончев.

„На второ място - с ненамаляваща скорост трябва да върви програмирането и подготовката на самите оперативни програми. Третото - това са така наречените предварителни условия или условности, това са серии, в които трябва да текат реформи", каза още министърът по еврофондовете.

По думите му няма нужда от паника, но 2013-та е изключително критична година.

„Това е последната година – изтича крайният срок за договаряне. Това е година, в която трябва да се плаща, без да се намалява темпото", посочи министърът.

„По-важното обаче е, че това е година, в която трябва да приключат преговорите с ЕК за следващия програмен период. Има разписана програма по дни. За цялата година трябва да се следва този график и да няма никакво отстъпление, защото от това зависи кога България ще започне да разходва парите за следващия програмен период", обясни Томислав Дончев.

„Амбицията, която винаги съм следвал, е това да може да се случи в началото на 2014 година. Тук отстъпление не бива да има, защото за добро или за зло, това е основният инвестиционен ресурс, с който разполага страната и до голяма степен основният ресурс, с който могат да се провеждат реформи", подчерта министърът.

Дончев е категоричен, че този ресор не бива да бъде обект на зле обмислени екзотични експерименти, защото последиците ще бъдат много лоши.

Безспорната заслуга на Симеон Дянков е финансовата стабилност, посочи Дончев, но добави, че е пропусната възможността тази финансова стабилност да има човешко лице.

Томислав Дончев подчерта, че не е бил канен за участие в служебния кабинет

#Томислав Дончев #Симеон Дянков #служебен кабинет #България #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници