Три протеста в София в неделя

A A+ A++ A

Национален протест ще представи искания, около които вчера се обединиха активисти на две паралелни кръгли маси в София и Сливен. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да се срещне с протестиращите.

Те ще започнат своите шествия от две места в София по едно и също време - 11 ч.

Едното е пред сградата на Министерство на икономиката, енергетиката, като темата на демонстрацията оттам ще е срещу монополите. В същия час втори лъч на протеста ще тръгне от Орлов мост.  След това двете шествия ще се срещнат пред парламента.

Демонстрации са насрочени и за други градове в страната, а също и пред посолствата на България в чужбина.

Междувременно в София ще има още две прояви, предаде „Дневник". За същия час е насрочен протест срещу банковия произвол и безхаберието на БНБ пред сградата на банката на площад Княз Александър I Батенберг.

В 12 ч. пък от пилоните на НДК ще тръгне протестно шествие под надслов "На БУНТ срещу високите сметки", организирано от ВМРО.

В София се очаква да бъдат представени обсъдените вчера искания на протестиращите. За ги формулират активисти от 35 града се събраха в Сливен. Междувременно в столицата на две обсъждания също бяха конкретизирани желанията на протестиращите. Те могат да се обобщят така:

Парламентът да не се разпуска и да се формира програмен кабинет, а не служебен; създаване на обществен съвет от експерти със задължителна гражданска квота от 50%; договор между този съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

СДВР призова гражданите към мирен протест. От столичната полиция апелираха към раазграничение от  прояви на агресия, "както и да се дистанцират от провокации". "Ако някой стане свидетел на ескалиране на напрежение или на различни нередности може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви. Основната задача на служителите на реда в утрешния ден отново ще бъде да пазят здравето и живота на хората, на личното и общественото имущество, да осигуряват обществен ред, сигурност и спокойствие на гражданите. ", пишеше в съобщението на МВР.

Вчера от БСП съобщиха, че в партията постъпвали множество сигнали за масово изкупуване на боксове, бухалки, бомбички, за мобилизация на различни клубове, които се занимават с бойни изкуства, за днешния протест, съобщи лидерът на младежката организация на БСП Явор Гечев.
За тревожните сигнали е информиран президентът Росен Плевнелиев от лидера на партията Сергей Станишев. Социалистите призоваха гражданите да не допускат провокации.

#София #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници