По-малко от половината българи се възприемат като граждани на ЕС

По-малко от половината българи се възприемат като граждани на ЕС
По-малко от половината българи са запознати с правата си като граждани на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Само 47% от българите се възприемат като граждани на Европейския съюз, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България, позовавайки се на данни на Евробарометър.

Подобни на данните за България са и нагласите в другата най-скоро присъединила се членка на Европейския съюз – Румъния (51%), показва изследването, цитирано от „Дневник“.

По-малко от половината от българските граждани – 40%, се определят като по-скоро запознати с правата си като граждани на Европейския съюз, показва изследването.

Повечето българите над 15-годишна възраст (53%) заявяват, че биха искали да получат повече информация за тези си права. Над една трета (35%) от запитаните в България биха искали да знаят повече какви права имат, за да работят в друга страна от Общността.

Малко под една четвърт от българите биха искали да научат повече за правата си да живеят в друга страна от Европейския съюз, а получаването на медицинска помощ в друга държава членка вълнува 15%, сочат данните на Евробарометър.

Свободното движение на хора, стоки и услуги между държавите членки е най-положителното постижение на Европейския съюз, смятат 45% от българските граждани.

Следват мирът между страните от ЕС, посочен от 30%, и „икономическата сила на ЕС“, посочена от 7% от респондентите.

#Европейския съюз #България #Румъния #Евробарометър #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино