Проф. Владимир Чуков: На България й трябват реформи, а не революция

Проф. Владимир Чуков: На България й трябват реформи, а не революция
След еврочленството на България през 2007 година реформите спряха, категоричен е проф. Чуков. Снимка: politika.bg
A A+ A++ A

„Не революцията ще оправи България, трябват реформи“, обяви арабистът проф. Владимир Чуков, съпредседател на Движение „Модерна България“, на официалното начало на събиране на подписка за предизвикване на референдум.

„Смятаме, че след еврочленството на България през 2007 година реформите спряха“, каза проф. Чуков, цитиран от „Фокус“.

„На практика едни и същи хора управляват България 24 години. На практика се получи едно статукво, което експлодира с безобразията на монополите. Ние искаме смяна на системата, смяна на правилата на играта. Този референдум е част от промяната на системата“, обяви проф. Чуков.

„Тези въпроси за отзоваване на политици и възможността за гражданска молба до Конституционния съд, когато са нарушени конституционните права и свободи, бяха предварително тествани. Тези два въпроса се ползват с възможно най-голяма подкрепа сред българите. Това, което нас изключително много ни радва, е, че нашите идеи бяха възприети от протестиращите“, посочи проф. Чуков.

Попитан дали движението ще вземе участие в обществения съвет, който президентът Росен Плевнелиев има намерение да създаде, проф. Чуков отговори, че това е въпрос, който трябва да бъде адресиран към държавния глава.

Той коментира и изказването на Плевнелиев, че всеки граждански глас ще бъде чут.

„Нека да бъдем коректни - когато той беше избран за президент, го каза същото, само че тези, които в момента са в неговите обществени съвети, са хора, които ние не познаваме. Нека бъде така коректен и да изпълнява това, което е казал. На този етап ние само слушаме приказки“, коментира проф. Чуков.

„Спомням си, Георги Първанов беше отговорен президент, само че хората, които бяха около него, бяха негови съпартийци. За съжаление това, което виждаме при Росен Плевнелиев, някакси на този етап не се различава много“, каза още той.

„Дай Боже, след гражданските протести, след това, което обществото му каза, че има енергия отвъд партиите, наистина той да го разбере и да го реализира“, посочи проф. Чуков.

„Очевидно ще очакваме следващите управляващи. Много силно се надявам, че президентът ще се вслуша в подобни призиви. На този етап няма нищо“, каза още проф. Владимир Чуков.

#проф. Владимир Чуков #Росен Плевнелиев #Президент на България #Георги Първанов #Конституционния съд #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »