Над десет са заплахите срещу Борисов досега

Над десет са заплахите срещу Борисов досега
Три от сигналите за смъртна опасност на Борисов постъпват от Сърбия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от десет са сериозните заплахи към премиера в оставка Бойко Борисов през кариерата му.

Три от сигналите за смъртна опасност на Борисов постъпват от Сърбия, припомниха спецслужбите, цитирани от „Труд“.

Първите два са от 2003 г. и 2004 г. и са свързани с мафиота Сретен Йосич.

Той е издирван от Интерпол и заловен в България през 2002 г. Предаден е на властите в Холандия.

Заплахата е адресирана до главния секретар на МВР Бойко Борисов и холандския прокурор Кооф Плой, поискал екстрадицията на Йосич.

Оказва се обаче, че още по време на югоембаргото в началото на 90-те години Йосич е имал връзки с наши групировки и е живял спокойно в страната.

МВР започва през 2002 г. разработка на Йосич под името „Лале“, в която попада и Милчо Бонев – Бай Миле. Нашенецът е близък до СИК, оцелял е при бомбен атентат през 2001 г. и убит заедно с още петима души през 2004 г.

Ченгетата засичат разговор на Йосич с Бай Миле. Нашият бос казва: „Бойко взе парите и до Варненеца нищо не е стигнало“.

Разговорът е бил проведен един ден преди задържането на Йосич в София и екстрадирането му в Холандия.

За втората заплаха срещу Борисов от Йосич се разбира през пролетта на 2004 г.

Година по-рано - в края на март 2003 г., на ГКПП - Калотина, е заловен албанецът Ферид Топчагич с два гранатомета.

Той сключва споразумение с прокуратурата за 3 г. условна присъда и напуска страната.

Нашите служби обаче имали информация, че с гранатометите на Топчагич е трябвало да се стреля срещу Борисов по поръчка на Йосич.

„Никаква оперативна информация не е постъпвала от МВР в прокуратурата по случая „Топчагич“, каза през април 2004 г. тогавашният окръжен прокурор на София Маргарита Попова, сега вицепрезидент.

Третата „сръбска“ заплаха за Борисов е от юни 2005 г.

Тогава от службата за борба с организираната престъпност на Сърбия съобщават, че членове на т.нар. Земунски клан готвят атентат срещу главния секретар на българското МВР.

Поводът е екстрадирането от София на издирвания Ненад Миленкович през 2004 г. Миленкович е близък на боса на Земунския клан Милорад Лукович-Легия.

Две са по-сериозните заплахи към Бойко Борисов от страна на наши групировки.

За първата става известно в края на 2001 г., когато в хотел „Хаят“ край Солун убийството на Борисов планират Константин Димитров – Косьо Самоковеца, и Мето Илиенски от ВИС, заедно със Стоил Славов от СИК.

Срещата е засечена от гръцки антимафиоти, които предават информацията на нашите. Самоковеца е покойник от 2006 г., и Славов - от 2004 г., а Мето е безследно изчезнал от 2003 г.

Втората подобна среща е от февруари 2002 г., когато тези и още мутри се събират във вила на Витоша и правят заговор за отстрел на Борисов заради разбит контрабанден канал.

Като сериозна от НСО възприемат и заплахата за бомба срещу Борисов и Цветан Цветанов, отправена само дни след изборите през юли 2009 г., когато ГЕРБ става водеща политическа сила.

Наред с всички тези закани срещу Борисов, той е получавал още десетки, а по негови думи „хиляди“.

През 2005 г. студентът Здравко Здравков бе глобен с 800 лв. от съда, задето изпратил SMS на генерала с текст: „Не се бъзикайте с далаверите, защото ще те разстреляме“.

От спецслужбите не се ангажираха с коментар на изнесената от Борисов информация за атентат, поръчан срещу него от Ахмед Доган. Прокуратурата също запази мълчание.

„Аз съм смаян, разочарован и огорчен, че на най-високо държавно ниво се изнася такава информация, което ни прави ненадежден партньор в лицето на нашите съюзници и приятели“, каза бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, цитиран от „Труд“.

Той отказа информация по случая с Доган с думите: „Това е класифицирана информация, нека си носи отговорност този, който я е предал“.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството #Ахмед Доган #заплаха #Цветан Цветанов #Сретен Йосич #Маргарита Попова #Константин Димитров-Косьо Самоковеца #Стоил Славов #Кирчо Киров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници