ДКЕВР: Не сме отнемали лиценза на ЧЕЗ

ДКЕВР: Не сме отнемали лиценза на ЧЕЗ
Не са отнемани лицензите на „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“, а са започнали само съответните процедури, обяви Андон Роков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не са отнемани лицензите на „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“, а са започнали само съответните процедури, обяви Андон Роков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Целта на тези процедури е Комисията да се убеди, че нарушенията са толкова сериозни, че да не могат да бъдат преустановени, и да се преодолеят вредните последици“, каза на брифинг на ДКЕВР Роков, цитиран от „Фокус“.

След това може да се премине към крайната мярка и да се отнеме лицензът, обясни юристът.

На 16 април е насрочено заседание, на което лицензиантите от двете дружества ще бъдат изслушани.

Проверката на ЧЕЗ от ДКЕВР е следствие на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е приключила на 8 февруари с доклад, обясни Роков.

Той поясни, че са констатирани нарушения с колективни актове и са съставени сътветните актове за нарушение и на двете дружества.

„ЧЕЗ Разпределение“ има съставени 17 акта, а „ЧЕЗ Електро“ – 4 акта.

Основно става дума за нарушения на Закона за обществени поръчки, несъставяне на протоколи при поставяне на електромери, непредставяне на информация в изискваните срокове, каза още Роков.

Той поясни, че от страна на „ЧЕЗ Електро“ има неследване на методиката за зелена енергия. По думите му „ЧЕЗ Електро“ са задължени да прилагат тази методика от датата на нейното обявяване.

ЧЕЗ не е прилагало методиката в продължение на няколко месеца, каза още Роков.

Той поясни, че в момента тече 3-дневен срок за възражения по тези актове от страна на ЧЕЗ.

„Определили сме 7-дневен срок за становище от страна на двете дружества по основанията за откриване на производствата, както и срок за преустановяване на нарушенията и вредните последици от тях“, каза още Роков.

#ДКЕВР #ЧЕЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници