Берлин: София да интегрира ромите си

Берлин: София да интегрира ромите си
Българското и румънското правителство трябва да вземат мерки у дома, за да спрат миграцията по бедност, обяви германският външен министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското и румънското правителство трябва да вземат мерки у дома, за да спрат миграцията по бедност – феномен, засягащ много части на Европа, обяви германският външен министър Ханс-Петер Фридрих.

„Този проблем трябва да бъде разрешен още в източника“, настоя Фридрих, цитиран от „Шпигел“ и БГНЕС.

„Ето защо Германия съветва България и Румъния на европейско равнище и на ниво двустранни отношения да инвестират повече от европейските си субсидии за интеграция на засегнатите в родните им страни“, обяви германският външен министър.

Правосъдният министър Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер повтори призивите на Фридрих.

„Голям брой роми напускат домовете си заради дискриминацията и ответната бедност“, коментира тя пред консервативния всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Имиграцията по бедност трябва да бъде разрешена още в корените си“, смята правосъдният министър.

Огромният скок на имигрантите от България и Румъния, откакто двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 и започнаха да се възползват от правото си на свободно движение в рамките на блока, създава сериозни главоболия с интеграцията, коментира „Шпигел“.

Статистиката сочи, че близо 147 хиляди българи и румънци са се преместили в Германия само през 2011.

Макар че не съществуват официални данни, значителен дял от имигрантите са считани за роми – хора без образование, които често страдат от здравословни проблеми и следователно имат далеч по-малък шанс да бъдат заети на работа.

Числеността им навярно ще нарасне още повече, когато ограниченията на трудовия пазар, налагани на румънски и български мигранти, бъдат вдигнати през 2014. Тогава ще изтече седемгодишният преходен период от присъединяването на София и Букурещ, припомня изданието.

#Германия #България #Румъния #роми #София #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници