ЧЕЗ: Изявлението на Борисов е сериозно нарушение на законите

ЧЕЗ: Изявлението на Борисов е сериозно нарушение на законите
Премиерът Борисов се закани, че ЧЕЗ ще остане без лиценз до края на деня. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изявлението на българския премиер Бойко Борисов и предприетото разследване е „сериозно нарушение на законите на България като държава – членка на ЕС“, обяви говорителката на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ Барбора Пулпанова.

"Единственият орган, който има правомощието да вземе решение за започване на процедура за отнемане на лиценза, е независимата агенция за енергийно регулиране. Не сме получили никаква официална информация за намерение да се предприема подобна стъпка", съобщи ЧЕЗ в комюнике, цитирано от АП и БГНЕС.

Чешката компания допълни, че "изпълнява изцяло всичките си задължения" и "категорично отрича да е извършвала нередности, които теоретично биха могли да доведат до процедура за отнемане на лиценза".

Премиерът Борисов съобщи във вторник, че лицензът на чешката компания за електроразпределение ще бъде отнет след твърденията за системно нарушение на правилата за доставка.

ЧЕЗ, която твърди, че не е нарушавала регулациите, доби 9,9% от приходите си за 2011 г. от България, което я превръща във втория най-голям пазар за компанията след Чехия.

През януари Албания е отнела лиценза на ЧЕЗ и е съобщила, че електроразпределението ще се върне под държавен контрол след едногодишен конфликт заради неизпълнени договорни задължения, припомня АП.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #ЧЕЗ #Барбора Пулпанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници