България да интегрира ромите си, защото товарят германската финансова система

България да интегрира ромите си, защото товарят германската финансова система
A A+ A++ A

Броят на източноевропейците, които искат да имигрират, се покачва. Сред тях голяма част са от ромски произход, пише в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Във връзка с увеличаването на финансовата тежест за германските общини заради имигрантския поток, вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих призова българите и румънците да предприемат повече мерки за интегрирането на ромите в страните си.

„Проблемът трябва да бъде посрещнат и решен и в самите държави, откъдето са тези роми“, коментира Фридрих.

Германския министър на правосъдието Забине Лойтхойсер-Шнаренбергер също говори за нарастващия брой на имигрантите от страни като България, Румъния, Македония и Сърбия.
„Много роми бягат от дискриминацията в държавата си и от бедността, която следва от това. Това трябва да се промени“, смята Лойтхойсер-Шнаренбергер.

Проблемът с притока на бедни българи и румънци към Германия има нужда от спешно решение, настоя Сдружението на германските градове миналата седмица.

„В Германия живеят много хора от България и Румъния, които са добре интегрирани. Но от двете държави в германските градове пристигат и мнозина, които в родните си страни живеят при много тежки условия и търсят по-добър живот“, казва председателят на Сдружението на германските градове Кристиян Уде, кмет на Мюнхен, цитиран от „Дойче Веле“.

Сдружението на германските градове, което е представител на интересите на градските общински власти, настоява държавата, 16-те федерални провинции, както и Европейският съюз да се заемат по-активно с търсенето на решение на проблема с прииждащите към Германия бедни българи и румънци.

Според сдружението трябва да бъде предизвикана дискусия на европейско равнище, посветена на възможностите за подобряване на условията на живот на тези хора в родните им страни - за да се обезсмисли преселението от една държава в друга.

#Германия #имигранти #роми #министър на правосъдието #българи #румънци #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници