Пет години от независимостта на Косово

Пет години от независимостта на Косово
Президентите на Сърбия и Косово Томислав Николич и Ятифете Яхяга проведоха първа историческа среща на най-високо държавно ниво на 7 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Независимостта на Косово днес е неоспорим факт, заяви президентът Атифете Яхяга в своя реч по повод петгодишнината от отделянето на Косово от Сърбия.

„Република Косово е неоспорима реалност и нейната независимост е необратима”, каза  Яхяга, цитирана от АФП.

На 17 февруари 2008 г. парламентът на Косово, като част от временните институции за самоуправление на провинцията, прие декларация за независимост на Косово от Сърбия.

Декларацията е резултат от неуспеха на преговорите за приемане на Плана Ахтисаари, прекратени през есента на 2007 г. Планът, изготвен от специалния представител и бивш финландски президент Марти Ахтисаари предполага за Косово вид независимост, върху която се упражнява надзор, без изрично да използва думата “независимост“.

Новопровъзгласилата се република не е приета в ООН, тъй като се смята, че Русия би наложила вето на една евентуална молба за членство.

Въпреки че близо 100 държави, сред които и САЩ, признават независимостта на Косово, Сърбия все още смята региона за своя южна провинция.

Все пак връзките между двете страни се затоплиха в рамките на преговорите, чийто организатор в ЕС. Те се явяват ключови в усилията на Сърбия да се присъедини към блока. Напрежението между двете страни обаче остава.

#Косово #независимост #Сърбия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници