Хиляди кюрди поискаха свобода за лидера на ПКК Юджалан в Страсбург

Хиляди кюрди поискаха свобода за лидера на ПКК Юджалан в Страсбург
Десетки хиляди кюрди настояха за освобождаването на лидера на турската работническа партия ПКК Абдула Юджалан на протест в Страсбург. Снимка: Ал Уатан
A A+ A++ A

Десетки хиляди кюрди настояха за освобождаването на лидера на турската работническа партия ПКК Абдула Юджалан на протест в Страсбург.

По улиците на френския град преминаха 45 000 души, по данни на организаторите на шествието, с което беше изразено и настояване за справедливост за убийството на три кюрдски активистки в Париж в началото на януари.

Според органите не реда в протеста са се включили не повече от 10 000 души, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Демонстрантите, дошли от различни страни в Европа, най-вече от Германия и Бенелюкс, носеха лозунги с надпис „Свободен Кюрдистан" и големи портрети на Абдула Йоджалан.

Десетки жени бяха облекли тениски с портрети на кюрдските активистки, застреляни на 9 януари в Париж, и надпис „Без жени няма мир".

Обикновено кюрдите в Европа демонстрират всяка година към средата на февруари в Страсбург, за да отбележат ареста на Абдулах Йоджалан на 15 февруари 1999 г.

Той беше арестуван в Кения, след което беше предаден на турските власти и осъден на смърт. Присъдата му обаче не беше изпълнена заради отмяна на смъртното наказание в Конституцията на Република Турция и беше заменена с доживотен затвор.

Абдула Юджалан излежава присъдата си в затвора „Имрали" на остров в Мраморно море. В края на 2012 г. по поръка на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган властите започнаха преговори с лидера на бунтовниците от ПКК за постигане на примирие.

В началото на януари медиите в Турция съобщиха, че двете страни са постигнали съгласие за прекратяване на враждебните действия, които водят от 1984 г. ПКК е обявена за терористично движение в Турция, Европейския съюз и САЩ.

След като бунтовниците на ПКК прекратят военните си операции, те ще напуснат турската територия и ще се установят в Ирак, след което трябва да предадат официално оръжията си, ако бъде постигнат достатъчен напредък в преговорите.

Турското правителство пък постепенно трябва да освободи стотици кюрдски активисти, обвинени във връзки с ПКК. Власите трябва да започнат и реформи, признаващи идентичността на кюрдите.

#Страсбург #ПКК #Турция #кюрди #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници