Насрала не коментира твърденията на София за връзка на „Хизбула" с атентата в Бургас

Насрала не коментира твърденията на София за връзка на „Хизбула" с атентата в Бургас
16 февруари е символична дата за „Хизбула", защото на този ден са загинали авторитетни водачи на шиитската групировка. По този повод Хасан Насрала изнася реч пред привържениците си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на „Хизбула" шейх Хасан Насрала отказа да коментира твърденията на София за връзка на военното крило на организацията с атентата в Бургас на 18 юли 2012 г., при който загинаха шестима невинни граждани.

По думите на Насрала, въпросър трябва да се обсъди спокойно и внимателно, предаде АП, цитирана от БГНЕС.

След като българският вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи „обоснованото предположение" за връзка с военното крило на „Хизбула" на двама от тримата атентатори в Бургас, проиранската ливанска групировка отрече твърденията и обеща официален коментар в речта на Хасан Насрала на 16 февруари.

Хасан Насрала също така предупреди Израел да не атакува Ливан, заявявайки, че отговорът на „Хизбула" ще бъде ужасен.

В същото време ливанският вестник „Дейли Стар" съобщи, че лидерът на „Хизбула" е поставил под съмнение съпричастността на своята партия към атентата в Бургас.

Хасан Насрала прави телевизионно обръщение към своите привърженици по случай годишнината от смъртта на трима лидери на организацията му.

16 февруари е символична дата за „Хизбула", защото на този ден са загинали авторитетни водачи на шиитската групировка - шейх Рагеб Харб и Саид Абас ал Мусауи. Първият е убит от Израел в село Йебчит в южен Ливан на 16 февруари 1984 г., докато израелската армия атакуваше района. Вторият е бивш генерален секретар на „Хизбула", чийто живот бе отнет при израелско въздушно нападение на същия ден и място.

Шиитската групировка почита също така днес и паметта на Имад Мугния, който загина в Дамаск при силна експлозия на 13 февруари 2008 г.

#Хасан Насрала #„Хизбула" #България #Бургас #атентат #Израел #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници