Лидерът на „Хизбула": Израел иска нова война срещу Ливан заради Бургас

Лидерът на „Хизбула": Израел иска нова война срещу Ливан заради Бургас
Този път обаче атентатът в Бургас няма да бъде използван като претекст за война, защото политическите сметки са различни, заяви лидерът на „Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел иска да започне нова война срещу Ливан заради атентата в Бургас от 18 юли 2012 г., заяви лидерът на ливанската шиитска групировка „Хизбула" Хасан Насрала.

В реч по случай годишнината от смъртта на трима от лидерите на групировката той заяви и официалната позиция на „Хизбула" след обявяването на „обоснованото предположение" на София, че двама от тримата атентатори от Бургас имат връзка с военното крило на групировката.

Хасан Насрала сравни обвинението на България с обвинението на Израел срещу палестинците за убийството на посланика в Лондон и започването на войната от 1982 г., предаде „Дневник".

„Този път обаче атентатът в Бургас няма да бъде използван като претекст за война, защото политическите сметки са различни," заяви лидерът на „Хизбула" в Бейрут.

По думите му, Израел провежда кампания на сплашване чрез медиите срещу Ливан и ливанците и иска да започне нова война.

По отншение на атентата в Бургас и българското обвинение Насрала също така заяви, че някои ливански политици са готови да използват това, и вече са се подготвили за оставката на правителството в Бейрут, което е тясно обвързано с „Хизбула".

Лидерът на групировката обвини Израел, че се опитва да вкара „Хизбула" в терористичния списък на ЕС заради българските обвинения. Още в първите часове след атентата властите в Тел Авив обявиха, че зад него стои ливанската групировка, подкрепяна от Иран.

„Казвам на Израел, че ние в „Хизбула" няма да толерираме никакви действия срещу Ливан и територията му. Ще отговорим незабавно," заплаши Хасан Насрала.

Той също така заяви, че в Северен Израел има електрическа централа, която може да причини прекъсване на електроподаването в цялата страна. „Трябват само няколко ракети," каза Насрала и допълни, че всичко необходимо за една бъдеща битка, вече се намира в Ливан.

#„Хизбула" #Хасан Насрала #Бургас #атентат #Израел #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници