В Челябинск не могат да открият парчета от метеорита

В Челябинск не могат да открият парчета от метеорита
Водолази от руското Министерство на извънредните ситуации са приключили огледа на акваторията на езерото Чебаркул в Челябинска област, но не са намерили следи от метеорит. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма доказателства, че в Челябиск са паднали парчета от метеорита, който се взриви над руската територия в петък сутринта, съобщи министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков.

„Експертите проверяват всички възможни места на падането на метеорита. Доклад, че са намерени парчета, и доказателства, че това са парчета от метеорита, няма," потвърди министърът, цитиран от „Интерфакс".

Коментирайки информацията, че парчета от метеорита може да са паднали в езерото Чебаркул, Владимир Пучков каза, че това е „една от възможностите". По думите му, има още три места, където може да са паднали такива парчета, предаде БГНЕС.

Водолази от руското Министерство на извънредните ситуации са приключили огледа на акваторията на езерото Чебаркул в Челябинска област, но не са намерили следи от метеорит, съобщи говорителят на ведомството Ирина Россиус.

По-рано бе съобщено, че парчета от метеорита са паднали в езерото.

„Водолазите на Министерство на извънредните ситуации са огледали акваторията и никакви следи от метеорита не са намерени," каза Россиус.

Повече от 1000 души получиха наранявания от взривната вълна след навлизането на метеорита в атмосферата със скорост 64 800 км/час.

Според изчисленията на учените небедното тяло е било с диаметър приблизително 15 м и маса почти 7000 тона. Мощността на взрива му е била близо 300 килотона в тротилов еквивалент, която го прави най-мощния за последните 100 г.

НАСА оценява мощността на взрива на 300 - 500 килотона, което е двадесет пъти по-мощен взрив от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

#метеорит #метеоритен дъжд #Челябинск #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници