Антикомунистически позиви заваляха над Северна Корея на рождения ден на вожда

Антикомунистически позиви заваляха над Северна Корея на рождения ден на вожда
Балони с 200 000 антикомунистически позиви прелетяха над територията на Северна Корея в деня, когато Пхенян отбелязва Деня на Сияйната звезда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Балони с 200 000 антикомунистически позиви прелетяха над територията на Северна Корея в деня, когато Пхенян отбелязва Деня на Сияйната звезда или рождението на вожда Ким Чен Ир.

Върху балоните, които полетяха от граничния южнокорейски град Имджингак заедно с банкнoти по един долар, бяха изписани послания, изобличаващи режима в Пхенян: „Спрете провокациите с ракети и ядрени изпитания!", „Севернокорейци, вдигнете се на бунт!" и „Династията Ким скоро ще падне!".

Всяка година на 16 февруари Северна Корея пищно празнува годишнината на своя вожд Им Чен Ир, починал през декември 2011 г., и на неговия баща Ким Ир Сен, предават АФП и БГНЕС.

Пускането на позиви с балони бе използвано досега многократно от севернокорейски имигранти в Южна Корея, но бе преустановено през последните месеци по искане на южнокорейското правителство, което се опасява, че Пхенян може да осъществи заплахата си като отговори с атака срещу граничния град Имджингак.

Междувременно в част на Деня на Сияйната звезда в Пхенян бе открит нов бронзов паметник на Ким Чен Ир. Монументът е поставен на хълма Мансуде, като Ким е изобразен облечен в любимата си канадка, с която не се разделяше, докато неуморно инспектираше заводи и даваше ценни напътствия по време на пътуванията си из страната.

В Двореца на културата в Пхенян пък се състоя премиерната прожекция на документалния филм „Нашият генерал - баща на всички семейства в цялата страна", който разказва за живота и великите дела на бившия лидер, наричан от признателния севернокорейски народ „Любимия ръководител".

Ким Чен Ир управляваше еднолично КНДР в продължение на 17 г. През 1994 г. той наследява властта от баща си Ким Ир Сен, основател на КНДР и управлявал в продължение на 46 г.

От своя страна Ким Чен Ир бе наследен от сина си Ким Чен Ун, начело на държавата края на 2011 г.

#Северна Корея #Южна Корея #КНДР #Ким Ир Сен #Ким Чен Ир #Ким Чен Ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници