Станишев упрекна Борисов за орязването на евробюджета

Станишев упрекна Борисов за орязването на евробюджета
Сергей Станишев разкритикува кабинета „Борисов“, защото е подкрепил подхода на съкращаване на парите по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014–2020 г. до 905 млрд. евро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетът на Европейския съюз има дупка от 52 млрд. евро и беше орязан с участието на българското правителство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той разкритикува кабинета „Борисов“, защото е подкрепил подхода на съкращаване на парите по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014–2020 г. до 905 млрд. евро.

Според Станишев недостигът на 52 млрд. евро създава реална предпоставка всяка година бюджетът и на ЕСq и на всяка държава да бъде застрашен - да не бъдат осребрени разходи по еврофондовете, предаде БГНЕС.

„Тук не се интересувате от евробюджета като цяло. Ще ви кажа какво е договорено и какво не за България. Първо, общата рамка, която е договорена специално за кохезионната политика, е същата, каквато е била договорена през 2006 г. - за кохезия – 7 млрд. евро. 100 млн. евро увеличение. Извинявайте. Имаме реално намаление за кохезионна политика от гледна точка на обема дейности строителство, които могат да се свършат с тези пари“, обясни лидерът на социалистите.

„Най-големият риск е за земеделието. Нищо не сте договорили. Увеличенията за плащанията на единица площ са договорени преди 2007 г. Всяка година нарастват плащанията за българските фермери до 2016 г., за да се доближат до сумите, които получават фермерите в Гърция, Франция, Италия и т.н. Това не е договорено от вас. Казвайте поне истината“, призова председателят на левицата.

Той упрекна премиера Борисов, че България не е договорила допълнителни средства за кохезия, въпреки че е най-изостаналата в това отношение страна.

„Оказва се, че освен бюджетната рамка има списък от допълнителни средства за по-изостанали региони, които се отпускат за определени страни. За Унгария – 1,4 млрд. евро, за Гърция - 1,3 млрд. евро; за Португалия - 1 млрд. евро; 700 млн. евро за Германия, Словения - 75 млн. евро. Защо България липсва от този списък“, попита Сергей Станишев.

„Фондовете за АЕЦ „Козлодуй“ – нали правителството заяви, че са му необходими 450 млн. евро, а получихте 260 млн. евро, двойно по-малко, и се гордеете, че има увеличение. За Словакия и Литва увеличението е близо 90%.

Той припомни също, че премиерът Бойко Борисов не се е консултирал с Народното събрание за националната позиция на България преди преговорите по евробюджета на Европейския съвет в Брюксел.

„Правителството показа неспособност да отстоява национални интереси и само се вкара в това положение, защото не дойде в парламента да получи национална позиция – а именно, че без определени условия няма да подкрепим такъв евробюджет“, заключи Станишев.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #премиер на България #Народно събрание #ЕС #Многогодишна финансова рамка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници