Спасиха 4000 пасажери на луксозен кораб след 6-дневен морски плен

Спасиха 4000 пасажери на луксозен кораб след 6-дневен морски плен
Гигантският луксозен лайнер получи повреда на двигателите след пожар в машинното отделение в неделя в Мексиканския залив. За седмица тоалетните бяха задръстени, а хората чакаха по 4 часа за храна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

4000 пътници от луксозния круизен кораб „Карнавал Триумф“ най-сетне ще бъдат спасени, след като плавателният съд аварира в Мексиканския залив в неделя.

Продължилата шест дни драма приключи, след като в петък сутринта лайнерът акостира в пристанището Мобайл, щата Алабама, предадоха АФП и БГНЕС.

Флотилия от влекачи смогна да го довлече до пристанището и да сложи края на превърналото се в мъчение пътешествие, планирано като удоволствие. На пътниците обаче ще бъдат необходими часове да слязат на брега.

След това на много от тях ще им се наложи да пътуват огромни разстояния, докато се приберат по домовете си. От фирмата – собственик на кораба, обещават да изплатят обезщетения на попадналите в морски плен пасажери. Много е вероятно множество от тях да заведат съдебни дела.

Операцията по изтеглянето на „Карнавал Триумф“ бе пред провал, след като едно от буксирните въжета се скъса при първия опит в петък.

Гигантският луксозен лайнер получи повреда на двигателите след пожар в машинното отделение в неделя в Мексиканския залив.

Три влекача теглиха кораба, но скъсаният буксирен кабел постави съда отново в опасност да изпадне в неконтролируем дрейф.

Пасажерите непрекъснато се оплакваха от стомашни проблеми заради затрудненото снабдяване с храна и лошите хигиенни условия. Снимки за бедствието си те изпращат непрекъснато в интернет и социалните мрежи.

На палубата бяха направили импровизирани надписи от чаршафи за легла със съдържание „S.O.S." и „Въобще не сме добре!". Даже написаха с телата си на палубата „Помощ!“.

Системата на тоалетните е задръстена, фекалиите преливат, каютите са пълни с нечистотии. Справяме се, но условията са ужасяващи“, разказа Джейми Бейкър пред Ен Би Си.

Пасажерите чакали по около 4 часа на опашка, за да получат суха храна.

Плаванията на „Карнавал Триумф“ са отменени до средата на април, съобщиха от компанията собственик.

През януари 2012 г. друг кораб на фирмата - „Коста Конкордия“, потъна край италианския бряг, при което загинаха 32 души. Капитанът Франческо Скетино е обвинен в убийството на много хора и в това, че е напуснал кораба, без да се погрижи за пасажерите.

#САЩ #Мексикански залив #круизен кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници