Съдът отложи за 11 март делото срещу имамите заради две вещи лица

Съдът отложи за 11 март делото срещу имамите заради две вещи лица
12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пазарджик отложи за 11 март насроченото за 18 февруари заседание по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13 имами.

За следващия понеделник беше предвидено да бъдат изслушани две вещи лица – Александър Шунин и Александър Кирков, които обаче са уведомили съда, че нямат възможност да се явят.

Шунин е подал молба, в която заявява, че поставената му от съда задача не е завършена, поради това, че част от материалите съдържат обемни и сложни в езиково отношение религиозни текстове, които изискват повече време и внимание при превода.

Кирков пък е изпратил факс, с който уведомява, че е възпрепятстван да се яви на съдебното заседание, защото е в чужбина.

Съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям на 18 септември. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия.

Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.

#Пазарджик #Окръжен съд #имами #антидемократична идеология #радикален ислям #„Ал-Уакф-Ал-Ислями"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници