Борисов: За всяко евро, внесено в ЕС, България ще получи по 5 евро

Борисов: За всяко евро, внесено в ЕС, България ще получи по 5 евро
Резултатът от преговорите по бюджета на Европейския съюз до 2020 г. за България е добър, обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатът от преговорите по бюджета на Европейския съюз до 2020 г. за България е добър, въпреки сериозните предизвикателства пред Европейския съвет, обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Той представи пред парламента доклада си за участието на България в ЕС през предходното и текущото председателство на ЕС, предаде БГНЕС.

„За следващия период договорихме над 15,4 млрд. евро за България. При съкращаване на общия бюджет за кохезионна политика за 23 млрд. евро България е една от малкото държави членки, която ще получи повече средства по линия на структурните и кохезионния фонд на ЕС“, отчете Бойко Борисов.

По думите му при общо намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика България ще получи повече средства за развитие на селските райони.

„За всяко евро, внесено в Европейския съюз, България ще получи повече от 5 евро“" изчисли премиерът.

За извеждане на ядрени блокове от АЕЦ „Козлодуй“ страната ще получи 260 млн. евро, което е със 75 млн. евро повече от първоначалното предложение от ЕС, подчерта още той и допълни, че България ще запази съществуващите квоти за улов на калкан в Черно море.

„При предходното докладване имаше критики, че въпросите за функциониране на ЕС са малко познати на българското общество. За да повишим информираността, проведохме инициативи по комуникационната стратегия за България. Една от кампаниите беше седмицата „Европа–България“, изтъкна още Борисов.

Той посочи, че в своята програма Ирландското председателство на ЕС ще работи по устойчивото възстановяване към хората, икономически растеж и заетост.

„Целта е устойчива стабилност. Инвестиции в растеж и заетост и евроресурси. Ще продължим и активно да участваме в преговорния процес със страните – кандидатки за членство. Ще работим интензивно за приемане на решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген в най-кратък срок“, пише още в доклада на Борисов.

В заключение той обеща правителството да продължи да информира Народното събрание за преговорите с Брюксел.

#Бойко Борисов #премиер на България #Многогодишна финансова рамка #НС #Кохезионен фонд #АЕЦ „Козлодуй" #калкан #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници