Грипната епидемия през 2013 г. се развива по-бавно

Грипната епидемия през 2013 г. се развива по-бавно
Д-р Ангел Кунчев изрази учудване от големия брой хора, които тази година прекарват грипа на крак. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Грипната епидемия през 2013 г. се развива с по-бавно темпо, констатира главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев.

„Досега винаги един вирусен щам надделяваше и се обявяваше епидемия. Сега смесицата от грипните вируси не са покрили стойностите за епидемия у нас“, коментира д-р Кунчев пред бТВ.

По думите му, досега са установени 26 нови положителни проби. Половината от тях са тип А, от който могат да възникнат епидемии, а останалите – тип Б, които се характеризират с локална заболеваемост.

„В Европа взе предимство щамът Калифорния. Вероятно в по-високата възрастова група хората имат имунитет към Калифорния“, посочи здравният инспектор.

Според неговата информация до 75% от положителните проби са на свински грип, но отбеляза, че за обикновеният човек няма особено значение от какъв тип грип боледува.

Д-р Ангел Кунчев допълни, че всеки грипен вирус може да предизвика усложнения – бронхити, отити и др., и изрази учудване от големия брой хора, които тази година прекарват грипа на крак.

Здравният инспектор съобщи, че в момента с най-висока заболеваемост е Хасково и там вероятно вече е обявена грипна епидемия. Следват Пазарджик, Кърджали, Ловеч, Силистра като градове с най-висока заболеваемост от грип в момента.

„За София картината не е драматична все още. Тук има повишаване на заболеваемостта, но тя върви към средната за страната, не е чак толкова висока. Когато вземат решение нашите колеги по места за обявяване на грипна епидемия, те не вземат предвид дневните данни. Базираме се най-вече на седмична заболяемост, защото има хора, които предпочитат да ходят на лекар в определен ден от седмицата“, посочи д-р Ангел Кунчев.

Той разясни как започва заболяването от грип – вирусът влиза в клетките, развива се първо чрез носоглътката. Когато излезе масово, вече има висока температура, главоболие, болки в мускулите, втрисане.

#Ангел Кунчев #епидемия #грип #свински грип #вирус #настинка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници