100 000 севернокорейци „спонтанно“ отпразнуваха ядрения опит на Пхенян

100 000 севернокорейци „спонтанно“ отпразнуваха ядрения опит на Пхенян
Над 100 000 военни и цивилни граждани в Северна Корея отпразнуваха „спонтанно“ успешния трети ядрен опит на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 100 000 военни и цивилни граждани в Северна Корея отпразнуваха „спонтанно“ успешния трети ядрен опит на страната.

Хората изпълниха централния площад на Пхенян „Ким Ир Сен“, за да изразят и радостта си от „безподобната смелост“ на лидера си Ким Чен Ун, предаде официалната агенция КЦТА, цитирана от АФП и БГНЕС.

Северна Корея определи подземния опит от 12 февруари като отговор на санкциите, наложени на страната от ООН след изстрелването през декември 2012 г. на ракета с голям обсег на действие.

Редица оратори оцениха ядрения взрив като „брилянтно осъществяване на необикновено решение и израз на безподобна смелост от страна на любимия и уважаван Ким Чен Ун“.

„Любимият“ Ким е бил зает и не се появи на трибуната на площада. Освен това ядреният опит бил „поразителна демонстрация на научната и технологична мощ, както и на военната сила, която е в състояние да извърши всякаква атака“.

Пхенян обвинява САЩ, че стоят зад наложените срещу него санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, поради което ораторите на митинга се заканиха да има „безмилостни удари на отмъщение“, ако Вашингтон инициира нови санкции след ядрения опит.

Според експерти новият ядрен опит задава въпроси и на Китай, благодарение на чиято политика режимът в Пхенян оцелява въпреки международната изолация. Ако досега Пекин е гледал на Северна Корея като на буферна зона, пазеща Китай от американския контингент в Южна Корея, сега нещата се променят.

#Северна Корея #ядрен опит #Пхенян #Ким Чен Ун #САЩ #Съвет за сигурност на ООН #ООН #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници