Дянков скочи на Европейската комисия

Дянков скочи на Европейската комисия
Дянков коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков остро нападна Европейската комисия, като я обвини, че методиката й за оценка на финансовото състояние на отделните страни е сбъркана, съобщава в. „Сега“.

Повод за гнева на българския финансов министър е фактът, че ЕКОФИН – Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС, не промени оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически неравновесия.

Това се разбра в сряда, късно вечерта, след събрание на министрите от ЕКОФИН.

Дянков коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения.

ЕК посочва като риск за България например, че заплатите растат прекалено бързо. Според нашия вицепремиер този коментар е смешен – след като сме най-бедната страна в ЕС, нормално е заплатите да растат най-бързо.

При това забележката на Брюксел, че цената на труда расте по-бързо от производителността, беше вярна за годините на бума, но в кризата положението коренно се промени, коментира финансовият министър.

Другата тревога на Еврокомисията – за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт – също е неуместна според Дянков, защото не отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС.

„За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави пише, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали“, пояснява министърът.

#Екофин #Еврокомисията #ЕС #ЕК #Европейския съюз #България #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници