Гърция, Италия и Албания подписаха споразумение за Трансадриатически газопровод

Гърция, Италия и Албания подписаха споразумение за Трансадриатически газопровод
Гърция, Италия и Албания подписаха междуправителствено споразумение по проекта за Трансадриатически газопровод. Снимка: trans-adriatic-pipeline.com
A A+ A++ A

Гърция, Италия и Албания подписаха междуправителствено споразумение по проекта за Трансадриатически газопровод, който се очаква да пренася природен газ от Каспийско море към Европа.

Подписите си върху документа положиха гръцкият външен министър, италианският министър на икономическото развитие и албанският вицепремиер и министър на икономиката, търговията и енергетиката.

Представители на Азербайджан и на консорциума за Трансадриатическия газопровод (ТАП) също присъстваха на церемонията в Атина.

„Значението на този проект ще надхвърли границите на трите държави и ще създаде сигурност в енергийните доставки за Европа," заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от АФП и БГНЕС.

Според него развитието на съществуващите възможнисти може да има благоприятни последици, които ще надхвърлят границите на региона.

Очаква се ТАП да засили енергийната сигурност на Европа като създаде южен маршрут за природния газ, идващ от Каспийско море и заобикалящ Русия. Очаква се ТАП да пренася газ от находището Шах Дениз II (управлявано от енергийния гигант „Бритиш Петролиум") към Северна Гърция и Албания, след което ще пресече Адриатическо море под вода и ще достигне до Южна Италия. Газопроводът ще бъде дълъг 800 км, от които 478 км ще минават на гръцка територия.

В консорциума за изграждането на газопровода участват швейцарската компания „Акспо", норвежката „Статойл" и германската E.ОН Рургаз.

Проектът трябва да привлече инвестиции за 1,5 милиарда евро за Гърция и да създаде 2000 работни места, посочи премиерът Самарас.

#Трансадриатически газопровод #Гърция #Албания #Италия #Андонис Самарас #премиер на Гърция #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници