Изтеглиха 80 французи от Чернобил след срутване на покрив

Изтеглиха 80 французи от Чернобил след срутване на покрив
Новият саркофаг на авариралата ядрена централа в Чернобил трябва да бъде готов през 2015 г. В края на ноември 2012 г. бе завършена част от него. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

80 французи бяха евакуирани от площадката на ядрената централа в Чернобил, Украйна, след като част от покривната конструкция рухна.

Строителните фирми „Винси“ и „Буйг“ са предприели евакуацията като предпазна мярка за служителите си, работещи по изграждането на саркофаг, който да покрива реактора, избухнал през 1986 г. и предизвикал най-тежката ядрена авария в света.

Част от огражденията на машинната зала в атомната електроцентрала са се срутили във вторник, но според съобщенията няма изменения в радиационната обстановка, предадоха АФП и БГНЕС.

Площта на разрушената конструкция е около 600 метра, съобщи руската агенция „Интерфакс“.

„На 12 февруари в 14:03 часа частично се разрушиха стенните панели и част от леката покривна конструкция на машинна зала №4 над необслужваеми помещения на височина 28 метра“, се казва в съобщението на сайта на неработещата централа.

В същото съобщение се казва, че срутилата се конструкция не е част от т.нар. „саркофаг“ (обект „Укритие“), който обгражда разрушените при аварията през 1986 г. съоръжения.

Няма нарушение на допустимите граници и условията на безопасна експлоатация. Не са пострадали хора, се допълва в съобщението.

Новият саркофаг на авариралата ядрена централа в Чернобил трябва да бъде готов през 2015 г. В края на ноември 2012 г. бе завършена част от него - около 5000 тона стомана бяха издигнати на височина до 22 метра.

#Франция #евакуация #Чернобил #Украйна #ядрена авария #саркофаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници