Барак Обама: Войната в Афганистан приключва в края на 2014 г.

Барак Обама: Войната в Афганистан приключва в края на 2014 г.
Барак Обама произнесе традиционната си реч „За състоянието на съюза“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Барак Обама обяви, че 34 000 войници ще бъдат изтеглени от Афганистан през следващата една година, и обеща до края на 2014 г. войната на Америка в страната да е приключила, предаде АФП.

„След десетилетие на изтощителна война нашите смели мъже и жени в униформа ще се приберат у дома“, каза той в традиционната си реч „За състоянието на съюза“.

Дългоочакваният ход на практика намалява наполовина настоящия брой от 66 000 американски войници в Афганистан преди окончателното изтегляне на повечето чуждестранни сили до края на 2014 г.

Според Обама терористичната мрежа „Ал Кайда“, чието унищожаване беше основната цел на американските части в Афганистан, днес е „само сянка на онова, което беше преди“ и вече не представлява такава опасност за САЩ, че да е необходимо да се поддържа значителен военен контингент в чужбина.

Обама окачестви като „провокация“ извършения от Северна Корея ядрен опит. САЩ ще подкрепят съюзниците си в региона, ще засилят собствената си противоракетна отбрана и ще поведат света „в предприемането на твърди действия“ в отговор на такива заплахи, подчерта президентът, цитиран от Ройтерс.

В пленарната зала по време на речта присъства и разнородна група американски граждани - главният изпълнителен директор на „Епъл“ Тим Кук, жертви на насилие с използването на огнестрелно оръжие, имигранти и собственици на малки компании. 

На първия ред до първата дама Мишел Обама седна и учителка от училището в Нютаун, Кънектикът, където през 2012 година психически неуравновесен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни.

#Барак Обама #война #Афганистан #Северна Корея #Мишел Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници