Холандия май ще пусне България в Шенген

Холандия май ще пусне България в Шенген
България смята, че е убедила ЕС, че границите й са сигурни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия е смекчила значително позицията си за членството на България в Шенген. Това е станало ясно от думите на холандския министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен.

Теевен е заявил, че има убеждението, че България е готова за членство в пространството без граничен контрол в рамките на Европейския съюз, предаде БНТ.

„Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро“, заяви холандският министър.

„Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера  Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова. Г-н Цветанов излъчва идеята, че България е готова и че е време за допускане в Шенген“, каза още Фред Теевен.

Той допълни, че това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни, са консултации между останалите държави в Северозападна Европа.

„Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме“, подчерта още холандският министър.

Присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство ще бъде обсъдено от Съвета на министрите на вътрешните работи на 7 март. Обект на дискусиите отново ще бъде компромисният проект за поетапно присъединяване - първо с морските и въздушните, а по-късно и със сухопътните граници.

Евродепутатът Илияна Йотова обаче е скептична.

„Румъния е крачка пред България за Шенген, защото у нас по темата се мълчи и няма никаква дискусия“, заяви Йотова във вторник, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Според евродепутата няма никаква активност от страна на българската дипломация.

„За съжаление резултатите и сигналите към този момент никак не са добри“, посочи Илияна Йотова.

#Холандия #България #Румъния #Шенген #Цветан Цветанов #Фред Теевен #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници