Гласовете на САЩ тежат най-много след италианските в избора на нов папа

Гласовете на САЩ тежат най-много след италианските в избора на нов папа
Изборът на нов папа се налага, след като 85-годишният папа Бенедикт XVI изненадващо обяви оттеглянето си в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гласовете на САЩ ще бъдат най-влиятелните след тези на Италия при избора на нов папа, сочи справка на телевизионния канал Ен Би Си Нюз.

„Единайсет кардинали от тези, които ще гласуват за нов глава на Римокатолическата църква, или почти 10% от конклава, ще бъдат американци. Това е най-големият дял на САЩ от когато и да е било, въпреки че в Америка живеят голям брой католици“, се казва в публикацията, цитирана от АФП и БГНЕС.

Папа Бенедикт XVI е допринесъл за усилването на американското влияние във Ватикана. Миналата година той назначи трима нови американски кардинали, увеличавайки общия брой на кардиналите американци до 19.

От тях право да гласуват на конклава имат само 11, тъй като в изборите за папа могат да участват само ненавършилите 80 г.

„С 11 гласа САЩ стават втори след Италия, на която се падат 28 избиратели, според данните на пресслужбата на Светия престол във Ватикана. На трето място е Германия с 6 гласа“, се отбелязва в публикацията.

Изборът на нов папа се налага, след като 85-годишният папа Бенедикт XVI изненадващо обяви оттеглянето си в понеделник, като се мотивира с влошеното си здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си.

Един от фаворитите за наследник на папа Бенедикт XVI е ганаецът Питър Кодво Апия Търксън, който, ако бъде избран, ще бъде първият чернокож глава на Римокатолическата църква.

#Папа Бенедикт XVI #папа #Италия #САЩ #конклав #Питър Кодво Апия Търксън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници