КНДР призна „успешен подземен ядрен опит“

КНДР призна „успешен подземен ядрен опит“
Опасенията за ядрения опит на Пхенян се появиха след регистрираното земетресение със сила около 5 по Рихтер и на дълбочина по-малка от 1 км, въпреки че Северна Корея не се намира в земетръсна зона. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея потвърди, че е извършила успешно подземен ядрен опит с ново, „умалено“ устройство, чиято цел, според Пхенян, е да отвръща на американската „враждебност“.

„Трети ядрен тест бе извършен успешно“, предаде държавната Корейска централна телеграфна агенция.

Според съобщението ядреният тест е извършен като част от мерките за „защита на националната сигурност и суверенитет срещу дръзката враждебност на САЩ“. Пхенян критикува Запада, че нарушава „правото на републиката за мирно изстрелване на сателит“.

„Новият опит от най-високо ниво за разлика от тези в предишните два, имаше по-голяма експлозивна мощ и включваше умалено и по-леко ядрено устройство. Тестът бе проведен безопасно и перфектно“, допълни държавната медия.

Използването на умалено устройство буди безпокойство сред ядрените държави, защото дава да се разбере, че Пхенян вече е овладял сложната технология, която позволява да се произведе атомен заряд, достатъчно малък, за да може да бъде монтиран на бомба.

Досега нямаше увереност за капацитета на комунистическия режим да разработи ядрена бойна глава за ракета с голям радиус на действие.

Ако Пхенян обаче наистина е успял да разработи миниатюрна бомба, нещата се променят коренно. Още повече че в началото на декември страната изстреля в космоса такава ракета, което представлява съществен напредък в балистичната технология.

Заради опасенията от ядрения опит на Северна Корея Южна Корея - непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с мандат до 2014 г., призова за спешно заседание на Съвета.

#КНДР #Северна Корея #ядрен опит #Пхенян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници