Северна Корея май е провела ядрен опит

Северна Корея май е провела ядрен опит
Трусът в Северна Корея е бил регистриран от южнокорейски сеизмолози, определящи го с магнитуд 4,7-5,1 по Рихтер, на „дълбочина нула километра“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Подозрения, че Северна Корея е провела ядрен опит, се появиха, след като беше засечено „изкуствено земетресение“ на територията на страната, която не се намира в сеизмична зона.

Трусът е бил регистриран от южнокорейски сеизмолози, определящи го с магнитуд 4,7-5,1 по Рихтер, на „дълбочина нула километра“,  и точно поради тази причина те го класифицират като „изкуствен“, предадоха АФП и БГНЕС.

Китайската земетръсна служба също съобщава за „възможна експлозия“. Официален Токио е на същото мнение: Северна Корея е детонирала ядрена бомба в североизточната част на страната.

„Вярваме, че е възможно трусът да е в резултат на ядрен опит на Пхенян, предвид последните подобни случаи“, заяви бившият японски вътрешен министър Йошидида Суга.

Според някои южнокорейски източници, КНДР е информирала предварително САЩ и Китай за намеренията си да проведе ядрен опит.

„Бяхме информирани от южнокорейската страна, че Пхенян е извършил ядрен опит“, потвърди дипломат от Съвета за сигурност на ООН, пожелал анонимност.

По мнението на специалисти взривената бомба е била с мощност 6 до 10 килотона.

#Северна Корея #ядрен опит #Китай #САЩ #Япония #Южна Корея #изкуствено земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници