Последен шанс за 5% отстъпка от данъка върху доходите

Последен шанс за 5% отстъпка от данъка върху доходите
На днешния 11 февруари изтича периодът, в който гражданите могат да ползват 5% отстъпка при плащане на данъка върху доходите си за миналата година.
A A+ A++ A

На днешния 11 февруари изтича периодът, в който гражданите могат да ползват 5% отстъпка при плащане на данъка върху доходите си за миналата година, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

Плащането може да стане по интернет, с пощенски запис, чрез банка или в офисите на приходната администрация, където за целта също са разкрити банкови гишета.

От НАП уточняват, че в нейните офиси банкова такса за превода не се събира.

Отстъпката от данъка за довнасяне се ползва само ако авансовият данък е внесен през 2012 г., уточняват данъчните. Такова задължение имат например наемодателите, които по закон са длъжни да правят тримесечни вноски.

От началото на годината до края на миналата работна седмица във всички офиси на НАП са приети близо 20 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица, с 1000 броя повече отколкото за същия период на 2012 г.

11% от всички приети формуляри през 2013 г. са подадени чрез интернет, подписани с електронен подпис.

От НАП напомнят, че от началото на тази година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една банкова сметка.

Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два: 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за втора пенсия). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията става според датата на възникването им.

Образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, можете да видите на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.

#НАП #данък върху доходите #отстъпка #данъчна декларация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници