Кунева обвини Борисов за липсата на позиция в преговорите за евробюджета

Кунева обвини Борисов за липсата на позиция в преговорите за евробюджета
Лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева обвини българските власти в „снишаване докато премине бурята" при обсъждането на евробюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева обвини българските власти в „снишаване докато премине бурята" при обсъждането на многогодишната финансова рамка на ЕС, е което България участва за първи път.

„За първи път бюджетът на Европейския съюз намалява от предходния. За първи път бъдещето на европейския бюджет се решава с участието на правителството на България, за първи път българските евродепутати ще гласуват за него. На този фон липсва каквато и да е оценка от страна на властите в България," изтъкна първият български еврокомисар, цитирана от БГНЕС.

Тя критикува и изявлението на премиера Бойко Борисов след срещата на Европейския съвет, че България ще получи 2 млрд. евро до 2020 г.

„В официално одобрените документи няма разпределение по държави. Няма официален документ, който казва България ще получи Х милиарда евро," изтъкна Меглена Кунева.

Според нея в бюджетните преговори правителството на ГЕРБ е показало, че не знае какво иска за България.

Меглена Кунева изброи и няколко „недопустими грешки" на правителството, като липсата на обществена консултация с икономисти, финансисти и бенефициенти на европейски фондове.

Освен това, кабинетът „Борисов" не е създал и вътрешна организация за подготовка на бюджетните преговори.

„От собствен опит мога да ви кажа, че на такива преговори другите държави отиват подготвени с подробна мотивация, аргументи и резервни сценарии за исканията си до последния цент. Какво ли е имал премиерът Борисов в папката си за срещите при пълната липса на подготовка? Може би заради това, нито премиерът Камерън, нито канцлерът Меркел, нито президентът Оланд не говориха „колко повече са им дали"," коментира Меглена Кунева.

Според нея правителството не е определило интересите на България при преговорите и не се е позиционирало в голямата битка между групата на държавите, които плащат повече в бюджета на ЕС, отколкото получават обратно, които искаха по-малък бюджет за ЕС, и останалите, сред които и България.

Според бившия еврокомисар българското правителство не е участвало в най-важния дебат – бюджетът като инструмент, с който ще се направлява европейската политика за в бъдеще.

„По отношение на парите за българските земеделци - нека припомним очевидното от Договора за присъединяване към ЕС, който имах възможността да подготвя. Записано е - субсидиите за България се увеличават, докато се изравнят със старите държави-членки. Нищо ново, просто спазване на поети ангажименти, откъдето идват допълнителни милиарди евро. Няма българска теза. За общия размер на процента за земеделие се бори Франция. За структурните фондове се бори Полша. Ние за какво се борихме?," попита още Меглена Кунева.

Тя отправи критики и към езика на Бойко Борисов за фразите „Пуснаха ни два часа почивка" и „Казаха ми, че ни дават два милиарда повече".

Меглена Кунева припомни, че за първи път в гласуването на европейския бюджет участва и Европейският парламент, като изрази надежда оставащото време да бъде използвано максимално добре за защита на европейския интерес, а българското правителство да съумее да защити националния интерес.

„Поне сега да се попитаме готови ли сме да се съобразим с европейските приоритети, а не да гледаме отстрани. Как се превежда на български конкурентоспособност и създаване на нови работни места? Как се превежда растеж? Със сигурност не като корупция, „калинки" във властта, застрояване на дюни и кражби от Фонд „Научни изследвания". Добре е, че сме членове на ЕС. Поради приличието, спазването на обещанията и солидарността на другите, към които настоящето правителство няма принос," заключи лидерът на Движение „България на гражданите".

#Движение „България на гражданите" #Меглена Кунева #Бойко Борисов #премиер на България #Многогодишна финансова рамка #ЕС #Европейски съвет #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници